Ulf Södeblom står iklädd en blå folkdräkt framför på en gräsmatta på stor sångfest. På podiet sitter sångare iklädda folkdräkt.

Personlig dokumentär om Ulf Söderblom, FSSMF:s tidigare förbundsdirigent

31.03.2023 kl. 09:31
Dokumentären Trollkonst och trähus handlar om kapellmästaren Ulf Söderblom (1930-2016), som var en betydande kraft inom den finska operan och oratoriekonsten. Han värdesatte arbete med amatörkörer högt, och fungerade som förbundsdirigent för Finlands svenska sång- och musikförbund åren 1967–1992. Dokumentären har sin premiär på YLE Arenan 17.4. och på YLE Fem 23.4

Söderbloms karriär fick en rivstart då han efter musikstudier i Wien ledde Trollflöjten på Åbo Svenska Teater 1957. Han blev anställd på stående fot till Nationaloperan, där hans karriär sträckte sig över fyra decennier. Söderbloms passion för opera och sin familj präglade hela hans liv; han gav sig aldrig ut på en internationell karriär. Däremot var han en av de drivande krafterna då operafestspelen i Nyslott återupplivades i slutet av 60-talet. Här ledde han bland annat operorna Juha, Trollflöjten, Ryttaren och De sista frestelserna. Alla verk, som kom att bidra till det finska operaundret vars inverkan vi känner av än idag.

Söderblom fungerade som förbundsdirigent för Finlands svenska sång- och musikförbund åren 1967–1992. Han värdesatte arbete med amatörkörer högt, då det möjliggjorde en autentiskt och kulturhistoriskt korrekt uppsättning av klassiska verk inom den romantiska oratorielitteraturen. 

Dokumentären presenterar Söderbloms karriär, men öppnar även hans privata liv och berättelse. Den inhyser historien om en liten pojke från Åbo som såg sin barndomsstad och det gamla Europa gå i spillror. Pojken utvecklades till en man som hela sitt liv var på jakt efter det genuina. Med sin familj slog han upp gamla österbottniska trähus på en ö i Åbolands skärgård samtidigt som han tog fram, ledde och spelade in finska operaverk han upplevde meningsfulla och viktiga.

Söderblom var på det professionella planet känd som en allvarsam och till och med torr figur. Dokumentären Trollkonst och trähus är skapad av hans barnbarn Emil och Artur Sallinen, som har den motsatta uppfattningen av honom. Med sin familj var morfarn “Uffi” både avslappnad och humoristisk. Dokumentären ger en unik och intim inblick i Söderbloms person och skapar därmed en heltäckande bild av hans agerande och tänkande.

Släktbandet har vid sidan om den berättarmässiga vinklingen möjliggjort mer djupgående och genomskådliga intervjuer av familj, kollegor och forskare. Vidare har den goda tillgången till familjearkivet - både i form av bilder och film - garanterat ett mångsidigt bildsättande. Dessutom väcks Söderbloms tilltag till liv med hjälp av animationer. Grundtanken har varit att göra både Söderblom och hans minne möjligast levande - vare sig han är tidigare bekant för åskådaren eller inte.

Tvillingbröderna Emil och Artur Sallinen är tidigare kända för dokumentärerna Sista dagen i skärgården (2015) och På turné med Taimine (2012) samt sina internationellt prisbelönta kortfilmer. Med Trollkonst och trähus har de villat skapa ett varmt, medryckande och tilltalande personporträtt.

Trollkonst och trähus får sin premiär på YLE Arenan 17.4. och på YLE Fem 23.4.