PÅ bildens syns sju mottagarna av FSSMFs förbundspriser 2023.

Årets pristagare premierades på Musikgalan i Tammerfors!

17.04.2023 kl. 13:15
"Vad glad jag blir". Så uttrycker sig flera av mottagarna av förbundspriserna. Möt här personerna som premieras för sitt engagemang i det finlandssvenska sång- och musiklivet 2023.

Vi bad de sex pristagarna svara på följande tre frågor: 1. Hur känns det att ha fått priset? 2. Hur ser din musikbakgrund ut? 3.Vilken musik sjunger eller spelar du helst?  

Lotten har mörkbrunt hår som är klippt i page, glasögon och en orangea halsduk.

Lotten Brännkärr, Årets körsångare i damkör

1. - Det var en mycket glad överraskning att få priset och jag känner mig hedrad över att få en så fin utmärkelse. Jag har inte sett motiveringen, men gissar att jag blev nominerad för mitt engagemang i Åbo damkörs styrelse. Jag har haft en styrelsepost (värdinna, sekreterare och ordförande) under alla mina snart åtta år i kören, och det är roligt att få uppskattning för det arbete som ofta görs bakom kulisserna. 

2. - Som barn spelade jag piano och fiol och sjöng i skolkören, men efter det hade jag en lång paus fram till det att jag gick med i Åbo damkör 2015.

3. - Jag är allätare och tycker om att sjunga det mesta. I fjol hade Åbo damkör en fartfylld konsert med eurovisionslåtar, så nu är det en trevlig omväxling med vår kommande kyrkokonsert tillsammans med Pargas damkör.

Allmän motivering

Lotten har under sina år i Åbo damkör engagerat sig helhjärtat i körens verksamhet. Hon började i ett tidigt skede i styrelsen som värdinna och har även innehaft posten som sekreterare och nu de senaste åren som ordförande. Hon har koll på allt och sätter alltid en liten guldkant på allting. Hon deltar i alla evenemang och arbetar hårt för att värva nya medlemmar. Lotten är kreativ och har alltid fina idéer på lut, oavsett om det handlar om konsertplats, sitztema, körresor, konsertklädsel, gåvor för uppvaktningar, konsertnamn och -klädsel; listan kan göras hur lång som helst. Lotten är också en väldigt omtänksam person som är mån om att alla i kören ska trivas och må bra. Hon vinnlägger sig om att alla nya medlemmar ska känna sig välkomna och inkluderade. Hon har en mycket bra organisationsförmåga och är en superb reseledare på våra körresor. Den tid och det engagemang Lotten har satt ner på kören är enastående och hon skulle vara väl förtjänt av titeln Årets körsångare i damkör!

Deltagande i och insatser för gemensamma sång- och musikfester:

Lotten har deltagit i båda de sångfester som har ordnats under den tid hon har varit med i kören. Hon har i egenskap av ordförande hållit i trådarna för körens deltagande och fixat det praktiska - allt från att anmäla koristerna till sångfesterna till att boka resor och övernattningar m.m.

Lotten Brännkärr sjunger i Åbo damkör

Foto Erica Wallenius

Martti Jalava, Årets körsångare i manskör

1. - Jag blev förvånad, överraskad och förstås glad över priset. Jag vill även tacka takorganisationen FSSMF, som jobbar med uppskattning. I Raseborgs manskör har jag aktivt drivit frågan om nyrekrytering – att utveckla manskörskulturen ligger mig nära om hjärtat. Vi måste överlag se till att yngre sångare ansluter till kören, och vara medvetna om att det finns mycket vi konkurrerar med. Jag har involverat flera nya sångare till kören. Det får inte vara för svårt att komma med. När man möter nyfikna unga män är det viktigt att nämna att var och en får utvecklas i egen takt och med andras stöd. Jag har också försökt puffa på detta med kvartettkör som upplevt ett uppsving åtminstone i Manskören Raseborg. Att sjunga i kvartett är oerhört givande och en väldigt publikvänlig gren. När Projektkören Tretti Karar bildades blev jag projektchef för kören.

2. - Min bakgrund är att jag under studietiden musicerade i teknologorkestern Humpsvakarna. Vi var ett gäng killar som gillade att sjunga, och sparkade igång en kvartett, och sedan började vi uppträda på fester och företagsevent. För min del började jag sjunga i kvartett, och efter det i manskör. När man är ung tror jag mycket på det med kvartett.  

3. - Det är en intressant fråga. Jag tror inte på det med stil när det gäller körsång. En av våra yngre körmedlemmar lyssnar på hip hop hemma, men när vi på en körövning sjöng en ganska svår och komplicerad visa från slutet av 1800-talet tyckte han att den var fantastisk. Jag tycker det ska vara bra och välarrangerade låtar, då går alla stilar hem. Man ska inte tro att det ska vara ny musik för att ungdomar ska lockas med, både modernt, klassiskt och traditionsmusik kan bra rymmas med i repertoaren.

Allmän motivering

Martti är en välsjungande tenor. Martti är humoristisk, inspirerande och taggande sångarbroder som ofta har goda förslag och tankar under övningarna. Martti har varit aktiv i Manskören Raseborgs styrelsearbete under flera år. I början av år 2022 var Martti en av de sångare som sjöng in stämfiler som körens sångarbröder kunde använda på egna håll som övningsredskap tills vi igen kunde träffas och öva normalt efter Korona begränsningarna. Martti ordnade dessutom några nya sångare till kören under året 2022. Han fungerade även som en bra, trygg och sporrande mentor för de nya sångarna som kom med i ledet.

Deltagande i och insatser för gemensamma sång- och musikfester:

Martti har varit aktiv i 30 Karat. I 30 karar har Martti varit den stora organisatören som har fixat övnings utrymmen och uppträdande utrymmen, kost och logi så att allt flutit på praktiskt för deltagarna. Han har även deltagit i alla övningarna som 30 Karar hållit.

Martti Jalava sjunger i Manskören Raseborg

Henry har silvergrått kort hår och en svart kavaj och t-shirt.

Henry Wiklund, Årets körsångare i blandad kör 

1. - Det var en stor överraskning, jag var inte ens medveten om att jag var nominerad. Självfallet är jag glad över att min fem decennier långa körinsats uppskattas. Det har varit händelserika år - Sångens vänner i Jakobstad fyller 100 år i år. Jag ser mig även som en representant för aktiva körsångare som fyllt 90 år.
 

2. - År 1955 började jag spelade gitarr i en dansorkester. Vi gjorde 100 spelningar per år. Efter 13 år slutade jag och gick med i Sångens Vänner i Jakobstad där jag är aktiv än idag. Jag har fortsatt att spela dansmusik på äldreboende, senast igår var vi på Mariahemmet i Jakobstad. Jag har varit med i flera projektkörer, bland annat i en som uppträdde på Finlands 50-årsjubileum i Tammerfors. Jag minns hur Kekkonen satt omvirad med en filt på stadion och lyssnade. Jag har deltagit i de flesta sångfesterna genom åren, den första var 1952 i Nykarleby, och jag har varit på flera körturnéer utomlands. När jag blickar bakåt ser jag att det är min hustrus och familjs förståelse för musiken som har gjort att jag kunnat ha musiken som hobby.
 

3. - Jag tycker om att sjunga allting. Jag har ett brett register. Fin klassisk musik som är njutbar tycker jag om och svensktoppen går.
 

Allmän motivering

Henry Wiklund har sjungit i Sångens Vänner i Jakobstad sedan 1961, det vill säga i drygt 60 år. Henry är en säker och lyhörd tenor som tillför kören stabilitet, men också kamratskap.  Han är en social person som spelar både gitarr och dragspel.  Kören har och har haft stor nytta av Henrys musikaliska kunnande också vid allsångsaftnar och andra musikaliska tillställningar, då han alltid ställer upp när en spelman behövs. 

Henry har alltid varit Sångens Vänner trogen, men hinner också sjunga i en annan blandad kör,nämligen Finlandia Order of Runeberg.  Förr kunde körsången få konkurrens av hans dansband, då hela 120 kvällar om året gick till spelningar.  Henry ställer alltid upp när det behövs och har hela sitt körliv arbetat för Sångens Vänner och för Svenska Gården, som är vår övningslokal.  Han är väldigt engagerad, ansvarsfull och aktiv, sina 86 år till trots. Henry är äldst i vår kör, men är en mycket pigg pensionär som nästan aldrig är frånvarande.  Henry utgör bevis för att sång och musik främjar hälsa och välmående.

Utan engagerade och osjälviska människor, som ger av sig själva och sin tid, utvecklas inte  föreningen och bidrar därmed inte heller till nejdens kulturliv.  Så Henry Wiklund förtjänar ett stort tack.

Deltagande i och insatser för gemensamma sång- och musikfester:

Henry Wiklund har deltagit i det flesta stora sång- och musikfester sedan 60-talet.

Henry Wiklund sjunger i Sångens Vänner i Jakobstad rf

Foto Annica Nyberg

Benny har en gul fluga, blå kavaj och skägg.

Benny Ojala, Årets ledare för unga (Gunilla Josefssons pris)

1. - Det kändes väldigt bra att få priset. Det här är en verksamhet som jag själv har växt upp med och därför tycker är viktig. Senaste gång vi tog in nybörjare var de över 50 som började. Det är jag stolt över. Jag har insett att Närpes Skolmusikkår är något unikt, efter att ha bott på andra orter.

2. - Jag började redan som ung spela i rockband, först trummor och sedan gitarr. I musikkåren blev mitt instrument tuba. Sedan dess har jag sysslat med musik, tanken att utbilda mig inom musiken fanns tidigt med. Först sökte jag in på lärarutbildningen, och efter examen började jag på musikerutbildningen i Jakobstad. Jag har komponerat och arrangerat musik, spelat mycket rock, jazz och improviserad musik.

3. - Jag brukar säga att jag har tre ben musikaliskt. Min bakgrund är i hårdrock, numera gillar jag att spela improviserad musik, medan jag lyssnar mycket på klassisk musik. Jag komponerar även en hel del åt de klassiska hållet.
 

Allmän motivering

Benny Ojala är en mångsidig musiker och en driven dirigent med ett djupt engagemang. Till sin utbildning är han klasslärare och musikpedagog och har ett brett kunnande inom musikfältet som musiker, kompositör, arrangör och pedagog.

År 2019 inledde Benny sitt arbete som verksamhetsledare och dirigent för Närpes Skolmusikkår. Innan han tog över uppdraget i Närpes Skolmusikkår jobbade han bland annat som gitarrlärare och teorilärare vid Yrkesakademin i Jakobstad. I Närpes Skolmusikkår fungerar han även som tubalärare.

Benny leder Närpes Skolmusikkår med glimten i ögat och inspirerar ungdomarna genom att undervisa på ett roligt och underhållande sätt. Han har väldigt bra hand med ungdomarna och kan ta dem på rätt sätt.  Han arbetar med en mångsidig repertoar och det skräddarsys även arrangemang för att passa orkestrarna.

Deltagande i och insatser för gemensamma sång- och musikfester:

Med NSK har Benny deltagit 2022 och var en aktiv part i planeringen av arrangemangen.

Benny Ojala leder Närpes Skolmusikkår

Fotograf: Jessica Lindgren



Nina Knuters, Årets funktionär

1. - Det känns väldigt fint att mitt arbete för Helsingebygdens kör uppskattas. Jag har alltid trivts med funktionärsarbete i olika föreningar. I körens styrelse har jag haft olika roller och nu för tillfället är jag styrelsens ordförande. Vi har en väldigt fungerande organisation som gjort uppgiften att lotsa styrelsen vidare lätt. Även alla körsångare ställer ivrigt upp i olika arbetsgrupper och planerar och genomför olika projekt, både konserter men även sociala samkväm såsom festliga men roliga sitzar.

2. - Jag har som barn spelat både piano och dragspel. När jag studerade småbarnspedagogik fick jag bekanta mig med gitarr och kantele. På en specialiseringskurs inom musik fick jag prova på olika rytminstrument. Trots erfarenheterna av olika instrument, har jag tyvärr inte blivit någon virtuos i spelandet. När det gäller körsång sjöng jag som barn först i en kyrkokör och senare i Sibelius Akademins barnkör. Som 15- åring sjöng jag en termin i Helsingebygdens kör, men då tyckte jag att koristerna var lite väl gamla. År 2001, efter att jag fått två barn, kände jag ett behov av att skaffa mig hobby. Då hade en granne som bodde nära mitt barndomshem redan flera gånger försökt locka mig med i Helsingebygdens kör.  Jag tackade ja till erbjudandet och blev fast från första stunden då torsdagsövningen satte igång!

3. - Helsingebygdens kör har en väldigt bred och mångsidig repertoar och det passar mig perfekt. Jag trivs med att sjunga all sorts musik, allt från pop till klassiska verk. Förra hösten fick kören en enastående möjlighet att få delta i en sång av punkbandet Ursus Factory. Det var en intressant erfarenhet fastän punkmusik kanske inte är min högsta prioritet. Jag vill gärna att repertoaren jag sjunger består av både bekanta sånger men även nya sånger som man måste lite kämpa med för att lära sig. Jag vill utveckla mig som sångare och tycker att det lyckas bäst då man får prova på sånger och musik från olika genren, fast det ibland ger mig gråa hår.

Allmän motivering

Nina Knuters började i Helsingbygdens kör 2001, innan det hade hon också som tonåring sjungit med en period.

Nina invaldes i körens styrelse 2007 och har varit medlem i den förutom ett år, många år som sekreterare. Sedan 2017 är hon styrelsens ordförande. Hon har också varit medlem i Vanda sång-och musikförbunds styrelse under flera år.

Nina har deltagit i de flesta sång- och musikfesterna sedan 2000-talet. Nina valdes till körens Årets körsångare 2007. Många år verkade hon som altens stämledare.

Nina är känd som en engagerad och aktiv korist, listan på evenemangen hon organiserat och deltagit i är lång. Hon har varit dansledare och konferencier i många Dans kring granen-händelser; medlem i resegrupper och planeringsgrupper för storverk; ordnat körläger och Winter games; verkat som gympa- och lekledare och mycket annat under de 22 år hon hört till kören. Nina var med och utvecklade körens nuvarande organisation och leder det fortgående utvecklingsarbetet.

Utmärkande för Nina är att hon bemöter alla positivt och vänligt. Det finns inget problem som inte går att lösa. Nina är också bra på att delegera uppgifter och glömmer inte att tacka sina medkorister. Som styrelseordförande är Nina rättvis och kompetent.

Deltagande i och insatser för gemensamma sång- och musikfester:

Nina har deltagit i alla sångfester fr.o.m. 2006 i Vasa. Sedan 2007 har hon som styrelsemedlem samt -ordförande organiserat körens deltagande i festerna.

Nina Knuters sjunger Helsingebygdens kör

Foto privat

Johannes har en brun kalufs och en munkjacka med mönster.

Johannes Forsén, Årets instrumentalist, blåsare

1. - Det känns lite overkligt, man är fortfarande i chock. Jag har spelat i Närpes Skolmusikkår i nio år, det är jättekul att få priset.  
 

2. - Jag började spela i Närpes Skolmusikkår när jag gick i fyran, och mitt intresse för musik väcktes på lågstadiet när jag följde med Eurovisionen. Min nisch är att jag kan spela flera instrument. Trumpet är mitt huvudinstrument i blåsmusik, men jag spelar också valthorn, trombon och eufonium. Det är ett stort intresse hos mig att kunna flera saker. Förutom blåsmusikinstrument spelar jag trummor, gitarr och piano. Trumpet är det enda instrument jag har haft lärare i, i övrigt är jag självlärd via youtube där jag också lärt mig musikteori. I april deltar jag faktiskt i min fjärde show, Fantasia, med Närpes Skolmusikkör på mitt tredje instrument.


3. - Jag tycker mest om metallmusik, det är det som har fött mitt intresse för gitarr och trummor. Lite avvikande stil från den musik jag spelar i orkester. Eurovisionen väckte igen mitt intresse för tävlingsinriktad musik. Jag tycker om röstningen, poängutdelningen och upplägget. Min favorit är Portugals vinnande bidrag "Amar pelos dois" från 2017.
 

Allmän motivering

Johannes har länge varit A-orkesterns ledande trumpetist, och är en multiinstrumentalist som hanterar även övriga brassinstrument med bravur. Under sin karriär i musikkåren har han också både arrangerat och komponerat konsertmusik för blåsorkester, och han har också tidvis hoppat in som lärare. Man kan säga att han har gjort en full karriär i musikkåren och lite till. Johannes musikerskap och insats för musikkåren är imponerande och unikt. Han har även gjort strålande insatser i FSSMFs blåsprojekts ungdomsorkestrar vd flera tillfällen.

Deltagande i och insatser för gemensamma sång- och musikfester:

Johannes har spelat i blåsprojektets ungdomsorkestrar och deltog också i Sång- och musikfesten i Helsingfors 2022.

Johannes Forsén spelar i Närpes Skolmusikkår

Reidun har kort ljust hår och blåa ögon. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reidunn Manderbacka, Årets instrumentalist, stråkar

1. - Jag blev totalt överraskad, tacksam och jätteglad.    

2. - Jag började spela fiol som 8-åring, först för Anna-Lisa Fordell ett par år och sedan vid musikinstitutet i Karleby. Efter gymnasiet studerade jag musikvetenskap vid Åbo Akademi. Under studietiden spelade jag både i Wegelius kammarorkester och Akademiska orkestern i Åbo. När jag flyttade tillbaka till Karleby började jag spela i Remells orkester. Repertoaren består både av klassisk musik och folkmusik arrangerad för stråkorkester. Till Remells Orkesters 100-årsjubileum uruppförde vi ett verk av Erik Fordell, vilket legat gömt under ett kassaskåp i en fabrik och hittades efter typ 50 år! Det var en jätterolig process att få öva in det med Juha Kangas som dirigent. Jag fungerar som ordförande för orkestern. Jag har också haft violinelever under många år bland annat i Kimito, Åbo och Terjärv, men slutade efter att jag började jobba heltid på Luckan i Karleby. Tiden räcker inte till allt...

3. - Jag är allätare. Jag tycker om klassisk musik överlag, men supermoderna atonala verk är inte min grej. Sibelius har varit en kompositör jag tyckt mycket om. Hans symfoniska verk är fantastiska, han gjorde storslagen musik. På sångfesten förra sommaren framförde stråkorkestern bland annat Sibelius Impromptu, ett verk jag tycker mycket om. Men det finns så mycket fin musik!
 

Allmän motivering

Reidunn Manderbacka fungerar som konsertmästare i Remells orkester i Karleby - och utöver det musikaliska arbetet  gör Reidunn även ett stort arbete i styrelsen för Remells orkester där hon fungerar som ordförande.  Orkestern firade nyligen 100+2 (102) års jubileum där Manderbacka aktivt deltog i arrangemanget såväl inför jubileumet som under konserten.  Vi som nominerar vill tacka Reidunn för det goda och stora arbetet med att utveckla stråkmusiken som Reidunn Manderbacka gjort under många år både lokalt, regionalt samt till förmån för hela förbundets stråkar.

Deltagande i och insatser för gemensamma sång- och musikfester:

Reidunn deltog i sångfesten 2022 samt i de övningar som hållits inför senaste sångfesten.

Reidunn Manderbacka är med i Remells orkester

Foto: Anu Sundell