We Are Voice-konserten och lördagens festmiddag flyttar till Finlandiahuset!

17.02.2020 kl. 13:44
Under sång- och musikfesten i Helsingfors 2021 kommer lördagens kvällsprogram att gå av stapeln i Finlandiahuset, ett stenkast från Ode och Medborgartorget. "Alla verkar glada över att programmet flyttar till Finlandiahuset", säger FSSMF:s verksamhetsledare Henrik Lillhannus.

Efter moget övervägande och en hel del kalkylerande med kostnaderna kommer lördagens WAV-konsert med efterföljande kvällsfest att ordnas i Finlandiahuset. Enligt den ursprungliga planen var det tänkt att de skulle ske i ishallen vid Nordenskiöldsgatan.

–  De spontana kommentarerna har varit genomgående positiva, alla verkar glada över att programmet flyttar till Finlandiahuset, säger FSSMF:s verksamhetsledare Henrik Lillhannus.

– Finlandiahuset ligger ett stenkast från Medborgarplatsen, Ode och Musikhuset. Jämfört med ishallen blir logistiken enklare, vi kan skippa skyttelbussarna för omkring 2000 deltagare som nu kan ta sig till fots. Och som plats för en kvällsfest är Finlandiahuset enastående, ingen ishall slår helt enkelt Finlandiahuset.

Lördagskvällens WAV-konsert och kvällsfest får alltså en fin inramning. Middagen blir trevligare och enklare att ordna, och konserten flyttas till en riktig konsertsal. Jämfört med ishallen blir kostnaderna också lägre, bl.a. eftersom Finlandiahuset har betydligt mer färdig infrastruktur, teknik och personal. Samtidigt har nya utmaningar kommit till.

– Vi funderade länge på om 1700 platser i stora salen räcker till för WAV, och beslöt sedan att vi hellre tar risken att det blir fullt i salen och i stället förbereder overflow-områden, så att man i närheten kan följa med spektaklet via videoskärm, säger Lillhannus.

– För deltagarna blir det skönt att få tillbringa eftermiddagen och kvällen inomhus efter alla massövningar och körkaruseller ute i det fria och på stan.
WAV står för We Are Voice. Det är en jättekonsert där publiken är kören och det mesta sjungs i stämmor. Man sitter indelade enligt stämmor. Musiken är svängig och arrangemangen är välklingande, men inte alltid helt lätta.

Fredrik Berglund och Martin Segerstråle håller i trådarna, tillsammans med överraskningsgäster. Let Us Be Frank sköter bakgrundskören.

Texten kommer att visas på en skärm (som karaoke) men sin stämma, ska man kunna i stort sett utantill, eftersom det blir så mycket roligare utan noter. Därför finns stämmorna i en app, WAV-appen. Alla korister uppmanas ladda ner den redan, och inom kort kommer körerna att få lösenordet så att man kan se noterna och höra på insjungna stämfiler.

– Kan en sångfest inbegripa främmande element som modern popmusik? Svaret är tveklöst ja, speciellt då det utgör ett lättsamt komplement till hela sångfestens huvudevenemang, nämligen söndagens jättelika huvudfestkonsert framför Ode, säger Lillhannus.

– Vi vårdar vårt arv och ljuder vårt språk i de stora masskonserterna vid Senatstorget och Medborgartorget. Att låta ”den förbannade popen” vara med på ett hörn är att bejaka det faktum att rytmmusiken i många körer idag upplevs som ett välkommet komplement till såväl konstmusiken som de traditionella körsångerna. WAV ger alltså körerna lite ny snärtig repertoar på köpet.

Det blir en fin kväll i Finlandiahuset. Missa inte detta!