Förbundets dirigenter fick smaka på sångfestrepertoaren under Musikforum

13.01.2020 kl. 10:56
Lördagen den 11 januari samlades förbundets dirigenter till Musikforum där repertoaren för sång- och musikfesten presenterades och sjöngs igenom. På plats var också sångfestens konstnärliga ledare Kari Turunen.

 

Ett fyrtiotal dirigenter och förbundsaktiva var på plats på Sandels lördagen den 11 januari då årets upplaga av Musikforum gick av stapeln. Evenemanget fungerade som ett startskott för Festival 21 eftersom dirigenterna fick sjunga igenom nästan hela repertoaren. Det övergripande temat för musiken är sommar, hav och folkvisor, brett tolkat.

På plats var Kari Turunen, sångfestens konstnärliga ledare, som inledde med att presentera sin vision för Festival 21.

- Min vision är massmusikfest. Vi ska nå massorna, satsa på musiken och det ska vara en fest. På svenska.

Musiken som sjungs under sångfesten är noga utvald: Den ska vara trevlig att sjunga och slutresultatet ska bli bra, säger Turunen.

- Det ska vara tillräckligt lätt men tillräckligt intressant. Allt vi uppför ska låta bra.

Både under och inför sång- och musikfesten i Helsingfors 2021 ska det satsas mer på övning. Förberedelserna är a och o för att det ska låta bra, och därför är dirigenternas insats otroligt viktig.

- När det gäller repertoaren behöver jag er, alla dirigenter. Körerna måste förbereda sig, kunna sina stämmor och också musiken väl.

Under lördagen gick Turunen igenom repertoaren för hela sångfesten: från öppningskonserten på fredag kväll. We are Voice-konserten på lördag till huvudkonserten på söndag framför Ode.

Ett av målen med repertoaren är att de enskilda körerna ska kunna använda sig av sångerna både före och efter sångfesten.

Dirigenterna ger tummen upp

En idé som seglade upp under lördagen var att lokalförbunden kunde ordna egna lokala konserter tillsammans och uppföra sångfestrepertoaren före själva sång- och musikfesten i Helsingfors.

- Allt som leder till att körerna kan sångerna bra får man göra, var Turunens hälsning.

I slutet av evenemanget var det dags att summera tankarna kring repertoaren.

- Det är en bra helhet och en bra variation.

- Det finns en del lite mer krävande repertoar men ingenting är omöjligt!

- Det här blir bra! Jag tror att sångarna kommer att tycka mycket om den utvalda repertoaren!