Conny Sundman och Åke Hillar ser fram emot utmaningen att leda de två regionorkestrarna som dras igång i FSSMF;s regi.
Jag träffar Conny Sundman och Åke Hillar på konservatoriet i Åbo, där de sitter vid varsin dator och letar repertoar. De är nämligen de konstnärliga ledarna för orkestrarna och det är deras jobb att hitta en blandad repertoar som ger både utmaning och glädje.
Hillar, som kommer att ha hand om regionorkestern i södra Finland – den täcker allt från Åland till Lovisa – säger att det i dagsläget är lite diffust exakt hur orkestern kommer att utformas.
– Men det som är klart att det kommer att bli en nivå utöver det vanliga. Musikerna kommer att få möta olika tidsepoker och stilar.
Hillar kommer ursprungligen från Sverige, men är sedan många år bosatt på Åland och leder där Mariehamns Ungdomsorkester och Alandia Bigband. Han studerar för tillfället orkesterdirigering under Peter Ettrup Larsen och är tidigare utbildad brasspedagog på SMI i Stockholm.
– Vi kommer att ge blåsarna i orkestrarna utmaningar i nytt gäng och under nya förutsättningar. Hur vi ska sköta det pedagogiskt funderar vi på just nu, säger Sundman.
Internationell prägel på orkestrarna
Sundman är följaktligen den som kommer att handha det konstnärliga ledarskapet för den österbottniska regionorkestern. Han har fått sin utbildning vid Novia i Jakobstad och senare vid Conservatorium van Amsterdam där han studerade blåsorkesterledning.
– Att jag är utbildad i Holland och Åke i Sverige ger oss ett brett kontaktnät och det kommer att ge orkestrarna en internationell prägel, vilket jag tror kan locka musiker, säger han.
Och det är inte bara för dagen som Sundman och Hillar samarbetar. Det är också tänkt att det ska göras gemensamma projekt i framtiden, där orkestrarna får träffas och umgås. Och just umgänget är något som kommer att vara centralt i tänket kring orkestrarna.
– Vi ser gärna att regionorkestrarna får en social prägel. De veckoslutsövningar som kommer att ordnas två till tre gånger i året kommer att bli lite som läger. Även om vi spelar många timmar om dagen så kommer det att finnas stor möjlighet att umgås också under ledigare former.
Anmälan redan aktiv
Anmälningen till regionorkestrarna har redan öppnat på blasmusik.fi och också orkestrarnas första övningshelger är inplanerade. För den österbottniska orkestern blir det en övningshelg i samband med Musik & Talang som ordnas av DUNK i Vasa den 21-23.9, medan södra Finlands regionorkester samlas för första gången under Kulturkarnevalen på Åland 8-11 november.
Rekryteringen pågår också från blåsmusikprojektets sida.
– Vi har skickat ut meddelande till alla blåslärare i musikinstituten om vad som är på gång, och ser gärna att de kontaktar oss och föreslår lämpliga elever som kunde tänkas vilja delta, säger Sundman.
Hillar säger att det handlar om att skapa en intressant utmaning för Svenskfinlands blåsmusiker.
– Vi kommer också att släppa fram solister i projektet, och är man intresserad av solospel så är det bara att ta kontakt i god tid.
Repertoaren kommer också att finnas till påseende både för elever och lärare, så att man vet vad man ger sig in på.
Också äldre musiker välkomna
Även om orkestrarna i första hand riktar in sig på unga musiker så hoppas både Hillar och Sundman att projekten kan väcka också äldre blåsare som söker en utmaning. Alla är välkomna att anmäla sig.
– Vi siktar på att ha en stegrande utveckling över tre år och bygga upp en potential så att regionorkestrarna kan fortsätta också efter att blåsmusikprojektets finansiering tagit slut, säger Sundman.
En riktig vitamininjektion för framtiden inom finlandssvensk blåsmusik, alltså. Missa inte chansen att delta!