FSSMF premierade årets körsångare och instrumentalist

04.04.2018 kl. 18:17
Lördagen den 7 april ordnade Finlands svenska sång- och musikförbund sin årliga musikgala. Under galan delades prisen för årets körsångare, årets instrumentalist och årets funktionär ut. Priskommittén valde ut pristagarna från de nominerade under sitt möte i mars.
Carita Lehtinen, Maria Myllymäki, Daniel Andersson och Paula Gratschev med sina diplom.
 

Årets körsångare i blandad kör

Carita Lehtinen, Aurorakören

Carita Lehtinen har sjungit i Aurorakören sedan den grundades 1963, och har alltså sjungit 55 år i samma kör. Lehtinen fungerar som stämfiskal för alten och är omtyckt av sina körsyskon.
Hon är en person som omfamnar förändringar och nyheter, men också den som har koll på körens historia.

 

Årets körsångare i damkör

Maria Myllymäki, Flera Röster

Maria Myllymäki axlade med bravur huvudrollen i konsertberättelsen ”Karelen, Karelen- om flykt och livslång längtan”, Flera Rösters och Arstuflickornas körprojekt med anledning av Finlands 100-årsjubileum. Maria är en begåvad och mångsidig korist, en klippa i första alten. Hennes kritiska öra och säkra rytmkänsla gagnar hela ensemblen. Hon är desutom pianist och kompar Flera Röster eller andra grupper när det behövs.

 

Årets instrumentalist

Daniel Andersson, Mariehamns ungdomsorkester

Daniel Andersson har spelat saxofon i Mariehamns Ungdomsorkester sedan tidigt 80-tal och är ivrig deltagare vid varje konsert på Åland. Han har under många år varit saxofonlärare. Andersson är också medlem i Alandia Big Band och instrumentalist även i andra konstellationer.

 

Årets funktionär

Paula Gratschev, Åbolands SMF och Pargas Damkör

Paula Gratschev är en aktiv körsångare i Pargas Damkör. Hon deltar i alla övningar och evenemang kören tar del i. Gratschev är kassör i körens styrelse och håller nu för tillfället i trådarna för körens 50-års jubileum, som firas i år. Hon representerar också PD i Åbolands sång- och musikförbund, där hon i höstas tog över som ordförande.

 

​Årets körsångare i manskör

Otto Lindén, Brahe Djäknar

Otto Lindén har fungerat aktivt inom Brahe Djäknar som sångare, funktionär och som ordförande för styrelsen. Han är även en duktig solist och som används flitigt under körens konserter. Lindén är även medlem i den framgångsrika kvartetten The Inbetweeners, som bland annat vann FSM:s ensambletävling  under Sångartinget 2017.

Otto Lindén kunde inte vara på plats under galan på grund av körturné och tilldelades sitt diplom vid ett tidigare tillfälle.