Det är tidig förmiddag på Kuggom folkhögskola i Lovisa. Solen lyser genom de gula och röda lövverken i skogen och från fönstren ser man mogna äpplen och gula löv i äppelträdet. Saven har dragit sig nedåt i marken, och snart är det dags för vila. Mitt i festsalen står en grupp kvinnor och gungar från en sida till en annan. Ögonen är slutna. Det ser vilsamt ut. Det är damkören Vox Femina som håller på och värmer upp rösten inför sin andra körlägerdag.
Uppvärmningen leds av dansaren Tytti Kronqvist, som också sjunger i kören.
– Vi följer ingen koreografi, utan låter rörelserna komma spontant för att få igång blodcirkulationen. Att komma i kontakt med kroppen är viktigt för att göra andningen och rösten så fri från hinder som möjligt när vi börjar sjunga. Nutidsmänniskan har många spänningar i kroppen. Vi hänger med huvudet över datorn, vi hänger över noterna, och bröstmusklerna kan vara spända och dra axlarna framåt, säger Tytti Kronqvist.
Sedan: blicken i taket. Ögon som vandrar i en regnbåge från sida till sida, utan att rynka på pannan. Stora ögon och stor mun. Händer som sträcker sig upp mot himmelen som om de hängde tvätt på en osynlig tvättlina.
– Nej, nej nej nej. Kanske, kanske kanske. Ett viskande ljud som kunde komma långt borta ifrån färdas genom salen.
Dirigenten Susanna Tollet sitter bakom ett piano och tar vid efter uppvärmningen: koristerna samlas i en halvcirkel framför henne. Utandning och inandning. Ett hav av ljud fyller salen för att få igång ett stadigt flöde av luft från bukmusklerna till stämbanden.
– Sch, sch, sch, låter det.
Sedan växlar man bokstavs-
kombinationer och ljud.
– Nu krävs det mera magmuskler. Motståndsandning med bokstaven F är en bra teknik för att öppna luftvägarna genom friktion. Ansiktet är avslappnat, käkarna bara ett gångjärn, fortsätter Susanna Tollet.
Skönt att ha tid
Susanna Tollet slår ned sig vid ett bord under pausen. Körlägret är inne på sin andra dag. Schemat har varit fullspäckat menar hon, med sånger från tidigare år, och övningar inför en mörkerkonsert i november tillsammans med Nordsjö sångkör som hon också leder. Det har övats nya sånger och gamla sånger. Utmaningen att få färgerna enkla och tekniken att sitta kräver övning.
– Det är jätteskönt att ha tid. På körövningar är det ju begränsat.
Festsalen i folkhögskolan fungerar väldigt bra för repetitionernas del. Det har inte varit arbetsdrygt att planera inför lägret, med många år av sångerfarenhet i bagaget. Susanna började i Jubilatekören som 7-åring, och sin professionella sångarbana som 21-åring.
– Jag har lagt upp programmet så att vi hinner repetera alla sånger som vi ska sjunga, och så att de som är mera krävande får mera tid. Vi har den goda turen att vi har Tytti som värmer upp. Det är vi tacksamma över. Så det blir bra.
Damkören Vox Femina mår bra, och sjunger i fyra stämmor. Flera nya medlemmar har hittat till kören både under och efter pandemin.
– Jag är ganska ny som dirigent. Mitt mål är att kören ska sjunga trevligt och öppet och att sångarna ska kunna använda sin röst på ett ändamålsenligt sätt. Sedan är det förstås gemenskap. Alla är välkomna, vi har inget inträdesprov.
Gemenskap
I ett hörn står en grupp korister och samtalar om den nya sången Ack, ack om det vore dag ur Damernas lilla svarta. Ordet anarkafeminismen uttalas och skratt hörs. Alla verkar tycka att helgen varit lyckad. Idag har man inte bråttom. Idag ägnas det extra tid år att få igång kroppen. Ingen behöver skynda till bussen, eller bilen.
– Underbart.
– Fin miljö.
Koristerna har sjungit i kören olika länge. Liisa Halkosaari började sjunga i kören för en månad sedan, och är finskspråkig.
– Jag tyckte om svenska i skolan och använder svenska i mitt arbete. Jag hittade kören genom att bläddra igenom körmöjligheter. Nivån är passande. För tjugo år sedan sjöng jag i kyrkokören, och har i flera år velat börja sjunga igen.
Benita Öhman bestämde sig för att börja sjunga i kör när hon blev pensionär för något år sedan. Hon har aldrig sjungit i kör tidigare, och började från noll.
– Det ger mycket. Jag kan följa med min egen utveckling, jag lär mig
genom att lyssna. Men jag får inte något ljud att komma ut från pannan, säger hon och skrattar.
Pirkko Määttälä har musiken och svenska som hobby.
– Jag har sjungit nästan hela mitt liv och tycker om glada sånger. Här får jag prata svenska varje vecka. Det är som att slå två flugor i en smäll.
Stöd för att utveckla sången
När förmiddagens sångövningar är klara samlas alla i matsalen.
– Det är jätteviktigt att få vara här och sjunga hela dagen. Det ger bra fortsättning på övningarna, och möjlighet att fördjupa sig i texten. Man lär sig snabbt nya sånger som annars skulle ha krävt veckor av övning. Körsång ger mycket positiv energi och balans mot arbetslivet, säger Mikaela Ångerman.
Doften av laxsoppa och dill fyller luften. Styrelsemedlemmarna Sofia Bergman och Petra Adlercreuz, tycker att det är fantastiskt att man kan söka lägerbidrag från FSSMF, och slippa betala hela arrangemangsavgiften själv.
– För en kör som Vox Femina är bidrag en förutsättning för att kunna ordna körläger. Vi brukar ordna läger på hösten. Jag tror vi är en av de körer som flitigast ansöker om bidrag. Vi har också fått värdesedlar för vår musikaliska utveckling under flera år. Kuggom folkhögskola blev ett naturligt val när det gäller folkhögskolor, stället ligger en timme från Helsingfors och många har samåkt hit, säger Petra Adlercreuz.
Det betyder mycket för körens utveckling och gemenskap att bara få ägna sig åt att sjunga och umgås en hel helg, menar hon.
– Med tanke på hur litet vi kunnat träffas under coronan, är det roligt att se hur lyckat det har blivit.
Text & foto: Helene Wallin
Artikeln har publicerats i Resonans nr 4
Ansök om körlägerstöd
FSSMF fördelar nu understöd till medlemsensembler som arrangerar kör- eller orkesterläger i folkhögskolemiljöerna i Svenskfinland. Ansökningstiden är löpande, så sök! Läs mer här