Vi gratulerar årets pristagare!

19.05.2021 kl. 13:24
I år uppmärksammades årets pristagare under den virtuella WaVappen-övningen i slutet av april. De riktiga festligheterna kring Musikgalan uteblev tyvärr också i år, men diplomen är i varje fall på väg hem till årets vinnare! Här presenterar vi våra fantastiska pristagare.

Vi ställde våra pristagare följande frågor: 

1. Hur känns det att ha fått priset? 
2. Hur ser din musikbakgrund ut?
3. Vilken musik sjunger eller spelar du helst?

Alina Huldén

1. Jag blev verkligen paff då jag fick veta! Det känns jättefint att bli uppmärksammad för något man huvudsakligen gör av bara ren och skär iver, av talkofiilis, och för att det själv känns viktigt. Priset var verkligen en härlig påminnelse att det syns då man sätter med det där lilla ”extra” i det man gör. Jag är otroligt tacksam för allt Lyran lär mig hela tiden och hur stor prägel Lyran satt på mitt liv, och nu för detta pris! Crazy!

2. Med en far som konstant musicerat hemma hamnade jag huvudet före i musiken. Som liten och yngre spenderade jag en knapp livstid på musikinstitutet Kungsvägen, där jag plöjt igenom lektioner i piano, flöjt, gitarr, popsång, rockband, orkester och såklart teori. På Tölö Gymnasiums musiklinje satsade jag på solosång och fritt ackompanjemang av olika musikstilar, och i Lyran har jag fått möjligheten att som vice dirigent utveckla dirigeringskunskaperna och har även arrangerat några mindre stycken. För tillfället studerar jag ljudarbete, som utöver ljud- och musikinspelningsteknik också för med sig roliga möjligheter att skriva egen musik för kortfilmer!

3. Efter denna hiskeligt långa körpaus finns det inget jag hellre skulle vilja göra än sjunga något maffigt och välklingande tillsammans med lyrsystrarna, något som känns i hela kroppen när man står bredvid varandra och sjunger. Nästa gång vi får sjunga Vargsången tillsammans kommer jag onekligen att böla... Träffsäkra stora klangvärldar och gärna rytmiskt är vad jag helst både sjunger och dirigerar.

Bo-Erik Hildén

1. Jag blev glad och totalt överraskad för jag tycker inte att jag själv ligger i toppen gällande sången i kören. Men jag har jobbat hårt för kören under åren och varit med och ordnat våra projektkonserter. Att vara med och sälja
konserter är alltid någonting jag brunnit för. Jag har också varit med om att rekrytera nya sångare.

2. Som riktigt ung var jag med i ett dansband där jag spelade kontrabas och sedan hittade jag till kören. På det viset var musik inte helt obekant för mig men jag började nog i kören nästan från noll. Då jag började sjunga 1965 sades det att man inte behövde kunna läsa noter, och visst har jag lärt mig en hel del under åren. Så här i efterhand ångrar jag nog att jag inte direkt förkovrade mig i notläsningen och lärde mig från början.

3. Jag har alltid gillat lättare musik och sådana visor vi sjungit under våra temakonserter, som Ta mig till havet eller Så länge skutan kan gå, sådana sånger tycker jag bra om. Men det är också bra att utmana sig och att sjunga Fougstedt ibland är både lärorikt och fint, men man måste vara noggrann då man sjunger!
 

Marit Emet

1. Jag känner mig hedrad, glad och tacksam. När jag fick höra om priset blev jag först mycket förvånad och kunde knappt tro det. Men så småningom började jag ana att det var min kör Karleby kammarkör som låg bakom nomineringen och jag blev otroligt glad. Motiveringarna till varför jag skulle få priset var helt underbara. Jag vill dela glädjen och äran med min kör och vår dirigent Ann-Karin Lindbäck-Haals. Gemenskapen är en mycket viktig del i sjungande.

2. Min musikbakgrund ligger närmast i att jag i skolan spelat och sjungit med mina elever. Jag tycker det är så roligt att sjunga! Jag hade länge funderat på att börja sjunga i kör men beslutet att börja tog jag för 18 år sedan. Det var ett mycket bra beslut som jag aldrig ångrat.

3. Jag tycker det är omväxlande och lärorikt att sjunga olika typer av sånger. Det som är viktigt för mig är att jag övat så mycket att jag känner mig säker och kan texten utantill, då är det härligt att sjunga vad som helst. När det gäller mitt spelande (piano) så är det främst sånt som sjungs i skolorna, psalmer och enklare sånger.

Mia Makaroff

1. Det känns otroligt fint! Det här året har varit tufft och man behöver nog lite uppmuntran. Alla som leder musikgrupper har säkert kämpat hårt och känt likadant: Det är svårt, man vet inte riktigt vad man ska ta sig till och man har inte riktigt kunnat göra någonting. Jag har sprungit efter all världens appar för att få undervisningen att fungera men inte riktigt haft tiden för det, så därför känns priset extra bra.

2. Jag har en bakgrund som musiklärare och dirigerar nu två barnkörer, Vivace i Vanda och Ocarina i Borgå. Det känns väldigt viktigt och bra för mig att få arbeta med sjungande barn, man kan säga att det är min livsuppgift och kallelse. Som liten har jag själv sjungit i kör och för tillfället komponerar jag för många körer. Jag jobbar också med Kör i skolan-projektet och har också en hel del internationella uppdrag.

3. Det här är en svår fråga! Jag jobbar med sång och musik varje dag och har nästan inte tid för något annat än mitt eget jobb och jag spelar sällan för min egen skull. På sommaren brukar jag ta några veckor ledigt och då spelar jag en del duetter med min syster. Men det jag senast spelade bara för skojs skull var Bachs inventioner. Jag tänkte att det skulle vara häftigt eftersom jag inte hade spelat dem på många år. Men jag spelar nog allt från popmusik till Bach!

Iréne Liljegren

1. Jag känner mig hedrad över att ha fått priset. Jag tycker om att syssla med musik och för att kunna göra det behövs många stödfunktioner där jag ibland har kunnat bidra på olika sätt. Men det är viktigt att komma ihåg att allas insats är viktig. Tillsammans kan vi åstadkomma mycket. Både i mitt musicerande och som funktionär har jag fått möjlighet att lära känna många fantastiska personer i hela Svenskfinland.

2. Jag började spela tvärflöjt i Mariehamns ungdomsorkester 1977 och är fortfarande aktiv. Jag gick med i Pedavoces under min studietid och började i den blandade kören Cantilena 1994 och är fortsättningsvis aktiv även där, när coronaläget så tillåter.

3. När det gäller musik är jag allätare. Jag tycker om både modernare och äldre musik, både sakralt och profant. Det är roligt att få syssla med musik som man känner igen men också viktigt att utmana sig själv och prova på något nytt. 

Benny Gunell

1. Det var verkligen en överraskning att bli utnämnd till årets blåsmusiker. Trevligt att uppmärksammas på detta sätt.

2. Mitt intresse för musik började redan i unga år. Pappa var aktiv musiker, vilket gjorde att det både spelades och lyssnades en hel del på musik hemma. Som 11-åring började jag spela trombon i Jeppo Ungdomsorkester och har varit aktiv där sedan dess. Så småningom började jag också spela i Nykarleby storband. Under militärtjänstgöringen (1993-1994) spelade jag i beväringsmusikkåren i Dragsvik, vilket var både intressant och väldigt lärorikt. Efter det har jag också spelat keyboard några år i dansband och hoppat in som trombonist i lite olika band och orkestrar.

3. Då det gäller musik så vill jag nog påstå att jag är en allätare, men jag har en viss förkärlek för filmmusik. Då jag ser på en film så lyssnar jag mycket på musiken i filmen. I orkestern spelar vi allt från klassiskt, musikal och original blåsorkestermusik till pop och rock. Det är nog variationen i musiken, och att man har en lämplig utmaning, som gör spelandet intressant och roligt.