Svenskfinlands största virtualkör presenterar Den blomstertid nu kommer!

12.07.2020 kl. 23:10
Efter succén med låten Döpt i Kyro älv fick sångarna i Svenskfinlands största virtualkör ta sig an en ny utmaning i form av Andrea Eklunds stämningsfulla arrangemang av Den blomstertid nu kommer. Den färdiga videon publiceras måndagen den 13 juli klockan 13 på förbundets Facebook- och Youtubesida.

Bakom Svenskfinlands största virtualkör står Finlands svenska sång- och musikförbund FSSMF. FSSMF:s verksamhetsledare Henrik Lillhannus säger att det finns flera orsaker till att virtualkörsprojektet har fått en fortsättning, bland annat den positiva responsen från dem som deltog i Döpt i Kyro älv.

– Det var många som efterlyste ett nytt projekt till sommaren. Många har haft ett långt uppehåll i sina körövningar och ville fortsätta sjunga och samtidigt lära sig någonting nytt.

Tidtabellen för det nya projektet var tajtare än senast, men trots det var intresset för att delta stort. Varken utdragen sommarhetta eller semesterplaner tycks ha skrämt iväg deltagarna som än en gång skickade in bidrag med stor iver. Det var många körsångare som valde att sjunga in flera stämmor då totalt 200 personer skickade in 248 bidrag.

Arrangemanget av Den blomstertid nu kommer är ett beställningsverk för sång- och musikfesten som ordnas 10-13 juni 2021 i Helsingfors. En viktig aspekt av projektet var därför också att uppmuntra ensemblerna att sätta igång med övandet av sångfestrepertoaren redan nu.

- Snart kan många deltagare redan två av de nya arrangemangen som kommer att sjungas på sångfesten, vilket är jättebra!

Virtualkörkonceptet ett innovativt substitut för vanlig körverksamhet

Också Andrea Eklund är glad över att hennes arrangemang sjungits på många håll i Svenskfinland. 

– Det känns verkligen som en stor ära och det har varit härligt att möta nya finlandssvenska körsångare online via projektet! I vår skulle jag ha haft flera konserter i egenskap av dirigent, sångerska och arrangör, men allt ställdes ju tyvärr in. Det är roligt att jag via det här projektet fick ha kontakt med dessa musikaliska roller igen och jobba mot en konstnärlig slutprodukt, fast för en virtuell publik!

 Hennes arrangemang blandar traditionell harmonik med folkliga inslag. I stycket finns partier för olika körtyper och klangvärlden varierar med delar för blandkör, damkör respektive manskör.

 Hur ser du på virtualkörkonceptet i en tid då många körer inte kan öva som normalt?

– Virtualkörkonceptet har varit ett innovativt substitut för vanlig körverksamhet. Jag tror också att det har gett många körsångare möjligheten att utforska sin egen sångröst och musikinlärning på egen hand som kontrast till vanliga körövningar där stämkamraterna vanligtvis står bredvid en, säger Eklund.

Trots att man inte kunnat träffas för körövningar, upplever Eklund att det bildats en ny sorts körgemenskap inom virtualkörens Facebookgrupp då flera sångare exempelvis laddade upp trevliga bilder och filmklipp från sina inspelningar och sedan diskuterade med varandra.

En av alla deltagare som också berömmer gemenskapskänslan i virtualkören är Nina Sjöstedt från Borgåkören Cawiar. Hon upplever att det digitala forumet möjliggör en mycket större gemenskap än en fysisk grupp.

–  Det som är helt fantastiskt är gemenskapen på Facebook när folk delar med sig och berättar vad de gjort och att de skickat in sina bidrag. Man pratar och diskuterar med sådana människor som man annars aldrig skulle komma i kontakt med. Sen ses man på riktigt på sångfesten!

Sjöstedt berättar att hon bestämde sig för att vara med eftersom virtualkörens första projekt var så kul att delta i. Dessutom är Den blomstertid nu kommer nostalgisk och stämningsfull att sjunga.

– Jag ville vara med för att Kyro älv var så roligt! Det var också mycket lättare att vara med när man gjort det en gång tidigare och man inte behövde fundera på det tekniska lika mycket.

Döpt i Kyro älv har för tillfället cirka 36 000 visningar på Facebook och Youtube, och Sjöstedt är säker på att Den blomstertid nu kommer blir minst lika bra.

– Efter Döpt i Kyro älv som blev helt ”huippu” så visste man att slutresultatet skulle bli fint också den här gången!

 

 

Information:

Den blomstertid nu kommer

Arrangemang för FSSMF: Andrea Eklund

 

Produktion: Sofia Strömgård & Henrik Lillhannus

Konstnärlig ledning och rådgivning: Andrea Eklund

Ljud: Anders Pohjola

Video: Alex Savander