Cajorna besökte Toscana

03.11.2014 kl. 10:28
En härlig körupplevelse i ett varmt Italien

Uppsjungning och uppställning för procession genom Montecatini Terme till galakonserten.

Cajorna trivdes i Toscana

Uppmuntrade av tidigare lyckade resor till körfestivaler runtom i Europa styrde Sångföreningen Cajorna den 9 oktober kosan mot Toscana och 3rd International Choir Festival. Vi skulle tillbringa tre dagar tillsammans med totalt fem andra körer från Sverige, Ungern och Italien.

Det var tidig eftermiddag när vi klev in i arrangörernas buss på Florens flygfält. En halv timme senare var vi framme vid vårt slutmål, den lilla staden Montecatini Terme, ca 40 km nordväst om Florens. Staden, som har drygt 20.000 invånare är ett populärt turistmål tack vare sina badinrättningar, där man kan kurera sig med helande vatten från källor i stadens omgivningar. En attraktion är även Montecatini Alto, en gammal stadsdel som ligger på en höjd invid.

Vårt hem för fyra dagar, Hotel Brennero, visade sig vara ett trivsamt hotell i typisk italiensk stil med ståtliga pelare och blommiga textiler i receptionen.

Första kvällens program bestod av en ”Get together concert”, där vi bekantade oss med de två svenska och den ungerska kören. Tillfället var ordnat i Grand Hotel & La Pace och hotellets interiör gjorde verkligen skäl för namnet ”Grand”. Efter körernas gemensamma övning serverades vi en Buffet Dinner av strama servitörer i kostym och fluga.

Följande morgon bar det av till Florence, där vi under en intressant guidad tur fick beskåda många vackra byggnader. Staden är full av kyrkor och muséer, den ståtligaste och vackraste kyrkan är ändå Cattedrale di Santa Maria del Fiore, prydd av marmormosaik.

På eftermiddagen uppträdde vi i den lilla  kyrkan Saint Mark i Florens tillsammans med den ena svenska kören. Körfestivalens tema var olika typer av sakral musik och vår repertoar bestod av Gospel och Negro Spirituals.

Lördagens höjdpunkt var en gemensam galakonsert i kyrkan Santa Maria Assunta i Montecatini Terme. Alla körer sjöng först sina egna avdelningar och till slut följde den gemensamma delen där alla sjöng satsen Kyrie ur Giacomo Puccinis ”Messa di Gloria” och Guiseppe Verdis ”Fångarnas kör” ur operan ”Nabucco”. En mäktig upplevelse när närmare 200 sångare stämde upp - och vilken härlig musik! Under konserten hördes en hård åskknall och himlen öppnade sig i ett störtregn, mycket uppfriskande i värmen som under hela vår vistelse i Toscana låg på ca 25 grader.

Körfestivalen avslutades med en gemensam middag på vingården Farm il Poggio i Montecarlo di Lucca en halvtimmes bussfärd från Montecatini Terme. Festplatsen var ett jättestort tält, vars tak såg ut att rämna under det häftiga åskregn som föll just när vi hade börjat festen. Men taket höll, åskvädret drog vidare och vi njöt av lokala lantliga rätter som tillsammans med gårdens vin dukades fram under kvällens lopp. Tyvärr deltog inte de italienska körerna som skulle ha bidragit med ännu mera lokal musikalisk stämning, men många var ändå de sånger som steg upp mot taket innan det var dags att åka tillbaka till hotellet.

På söndag förmiddag tog en del av kören chansen att besöka Pisa, ca 50 km sydväst om Montecatini Terme. En del passade på att ännu njuta av stämningen i Florens, där trängseln på de smala gatorna och på piazzorna var ännu större nu på helgen. Vi fick bekräftelse på att Florens är en vallfärdsort för folk från hela världen. Det var mycket njutbart att sitta i skuggan med en Cafe Latte eller Cappuccino och höra alla olika språk talas runt omkring.

När vi steg ombord på flyget från Florens på eftermiddagen kunde vi konstatera att vi fått njuta av samvaro, musik, kultur och historia i lämpliga proportioner.                                   

Carita Halenius

Resonans redaktion