Girls sjöng i Italien

14.09.2013 kl. 19:22
Damkören Girls från Raseborg besökte Italien i juni 2013

Damkören Girls, med 21 sångare från Ekenäs-Karistrakten, gjorde sin första längre gemensamma körresa sommaren 2013. Den gick till Lido de Jesolo, en stad som ligger på södra sidan av den venetianska lagunen, landvägen ca 50 km från Venedig. Under den långa snörika vinter var vår längtan dit lika stor som i sången Jag längtar till Italien, till Italiens sköna land...  Bl.a. den sången sjöng vi på vår Italienkonsert i april, men inte kunde vi då föreställa oss hur trevlig vår resa verkligen skulle bli.

Att det blev just Italien har vi främst vår körmedlem Tove Virta att tacka för. På hennes initiativ blev resmålet Italien, där hennes faster Anita, bott i 40 år. Hon kunde ställa upp som vår kontaktperson och lokala guide, vilket visade sig vara en fullständig lyckträff för oss. Tack vare hennes lokala kontakter blev alla konsert- och researrangemang mycket lyckade. 

Vår italienvecka blev en lämplig blandning av arrangerat program i form av konserter,  utflykter, gemensamma måltider och egen fritid med sol, bad och shopping. Att dessutom vädret var det bästa tänkbara gjorde tillvaron extra njutbar. Knappast behöver man nämna att den italienska maten, vinet och glassen inte gjorde någon besviken! För oss som kör blev alla spontana sångstunder på de mest varierande ställen s.s. restauranger, bussar, gator och torg speciellt minnesvärda.”Som körsångare växer man mentalt då man reser utanför sin trygga övningslokal och konsertmiljö på hemmaplan. Då koristen inte har sin egen stämsyster bredvid sig måste hon lita på att hon kan sin stämma! Körklangen blir också fylligare då stämmorna blandas. Detta gillar jag som körledare!” Så säger körens dirigent Monica Henriksson, som här ses dirigera vid ett spontant framträdande på ett torg i Venedig.


I närheten av detta torg föddes kompositören Antonio Vivaldi.

 

Höjdpunkten för oss som kör var medverkan i söndagsmässan i denna katolska kyrka. Kören sjöng bl.a. Panis Angelicus, Ave verum, Ave maris stella, Kyrie, Jubilate och Come Sunday. Mia Friman och vår dirigent Monica Henriksson sjöng i duett stycket Sanctus för en andäktig församling.

 


Allt klingade fint och mässbesökarna i den  överfulla kyrkan visade sin uppskattning med stående ovationer. Den italienska sången Signore delle cime verkade vara speciellt uppskattad – åtminstone av prästen, som avslöjade att det var hans favoritsång!

På vår piazzakonsert sjöng vi en blandad repertoar med sånger av bl.a. Abba, Astrid Lindgren och Bellman, samt finska folkliga visor. Publiken såg road ut och vi hade roligt, speciellt när Pippiperukerna drogs på eller när dunket i en låt från ett närbeläget café överensstämde med takten i en av våra Abbalåtar.

Ett besök i Venedig stod förstås på programmet. Vi tog oss med buss till yttersta spetsen av den östra landtungan därifrån vi åkte över lagunen och fick därför komma till Venedig från sjösidan. Flera korister passade förstås också på att göra en gondoltur med en stilig italienare, som vrickade fram gondolen längs de smala kanalerna. Från Venedig tog vi oss igen ut i lagunen och till öarna Murano och Burano, båda mycket intressanta och sevärda platser. Till Murano åker man för att uppleva den glasbrukskonst som i århundranden har ärat Venedig. Vi besökte ett av de många glasbruken och fick se både glasblåsning och konstnärliga glasprodukter. Burano är ett gammalt fiskeläge, som är känt för den industri av spetsknyppling, som växte fram här på 1500-talet. Härute har kvinnorna genom tiderna tjänat pengar på att knyppla medan männen varit ute på fiske. På ön finns ett museum om knyppelkonsten och många butiker säljer spets. Ett slående inslag på ön är också dess kampanil, som lutar kraftigt, precis som i Pisa. Själva stadsbilden är något av det charmigaste och färggladaste man kan se. Om husen i Venedig ofta verkar vara i dåligt skick så förundras man här över de välskötta och färggranna husen längs kanalerna. När man besöker Burano ska man även passa på att njuta av en fiskmåltid på en av öns restauranger. Också det hade vår underbara ”körfaster” ordnat för oss och det blev en fin avslutning på dagen.

Carola Rosenqvist

redaktionen