Andrea Eklund får Långbackapriset

15.04.2020 kl. 17:13
Dirigenten, kompositören, sångaren och arrangören Andrea Eklund får Finlands svenska sång- och musikförbunds prestigefulla dirigentpris ur Kurt-Erik Långbackas fond. Den Närpesbördiga dirigenten uppmärksammas för sina höga ambitioner och för att djärvt ta sig an nya utmaningar

Foto: Jessica Lindgren

Dirigentpriset ur Kurt-Erik Långbackas fond tilldelas en förtjänstfull och lovande dirigent inom Finlands svenska sång- och musikförbunds medlemskörer och -orkestrar. Priset delas ut vartannat år och 2020 tillfaller priset Andrea Eklund, 32 år. Den Närpesbördiga dirigenten inledde sin dirigentkarriär som vicedirigent i Lyran och leder för tillfället studentkören Pedavoces och kören NOX i Vasa.

Eklund har studerat musikpedagogik på Sibelius-Akademin med fokus på kördirigering och sång, samt har en magisterexamen från anrika Guildhall School of Music and Drama i London, där hon studerat bland annat barockmusik.

- Det finns inga ord som kan beskriva hur tacksam jag är över att få en sådan här otroligt fin utmärkelse. Jag är ganska självkritisk men den här typens uppskattning får en att inse att man gjort någonting rätt i alla fall. Otroligt glad är jag! kommenterar Eklund.

Eklund är en mångsidig musiker och hon trivs väldigt bra med att arbeta med både komponering och dirigering, eftersom de kompletterar varandra väldigt bra. Efter några dagar av kompositionsarbete är det trevligt att få se sin kör och vara social.

- Jag har själv sjungit i kör och kördirigering känns mer och mer som min grej, säger Eklund som under de senaste åren både komponerat och arrangerat musik för bland andra Lyran, Akademen, Florakören, FSD och FSSMF.

Då Eklund får frågan om vilka styrkor hon har som dirigent svarar hon att en stor fördel är att hon själv jobbar som och är utbildad sångare, samt att hon själv komponerar och arrangerar körmusik.

- Jag har också hållit på med många olika musikstilar och känner mej bekväm med det. Många sångare brukar komma fram och tacka mej för min positiva energi!

Dessa aspekter lyfts också fram i prismotiveringen:

”Andrea Eklund är en ung, ambitiös och framåtsträvande dirigent som inte räds för utmaningar eller från att ta för sig nya projekt. Eklund jobbar målmedvetet och med en glädje för musiken som smittar av sig till dem som fått chansen att stå i hennes led. Eklund lyckas dessutom motivera och engagera sina sångare till att utvecklas och växa i sig själva som musiker. Eklund går utanför sin egen bekvämlighetszon för musiken och för konsten. Eklund besitter gedigen kunskap i sångteknik och lyckas på ett pedagogiskt sätt utveckla sångtekniken hos koristerna. Eklunds breda musikaliska kunskap leder till att hon djärvt tar sig an allt från barock till folkmusik. Eklund har dessutom via sina tidigare projekt inom den finlandssvenska musikvärlden gjort ett namn för sig både som dirigent, kompositör och arrangör. Eklund värnar om det finlandssvenska genom sina kompositioner och berikar musikvärlden med sina verk."

Ursprungligen var det tänkt att Eklund skulle ha mottagit priset på FSSMF:s Musikgala den 4 april men på grund av den rådande situationen är festen inställd.