Vi presenterar årets pristagare!

15.04.2020 kl. 16:41
FSSMF premierar som vanligt årets körsångare, instrumentalister, funktionär och i år för första gången årets musikledare för unga. I år presenterades förbundspriserna i en video eftersom Musikgalan inhiberades (länk till videon här). Låt oss presentera årets fantastiska pristagare!

I år kunde vi inte ordna Musikgalan som vanligt, och därför skickar FSSMF:s ordförande Patrik Karlsson en hälsning till alla medlemmar och pristagare i videoformat:

 

Årets körsångare i damkör: Erica Wallenius, Åbo Damkör

Erica Wallenius är körens eldsjäl, som aldrig missar en övning om hon inte absolut måste. Hon marknadsför kören och har värvat flera nya medlemmar till kören. Hon är alltid på gott humör och sprider glädje och energi bland körmedlemmarna. Hon är alltid positiv och peppande och är mån om att ta hand om nya medlemmar. Erica sjunger i första alt och har en stark och säker röst, som gör att alla vill stå bredvid henne. Erica sjunger också gärna solo och har i flera år medverkat i körens egen septett. Erica är mångårig styrelsemedlem och är den som alltid kommer med goda idéer för körens verksamhet. Hon var körens arkivarie i många år och är nu körens informationsansvarig, som upprätthåller körens FB-sida och sköter fotograferingen på alla tillställningar. Erica är också styrelsemedlem i Åbolands sång- och musikförbund, först som suppleant och numera ordinarie medlem.

Årets körsångare i manskör: Atte Heikkinen, Akademen och The Finnish Line

Atte är en mångsidig och aktiv sångare, kompositör och körledare. Han sjunger första bas i Akademen, dirigerar damkören Lady Shave, samt leder och sjunger i sin egen kör, The Finnish Line, som uppträtt och tävlat både i Finland och Sverige. Atte jobbar flitigt och beundransvärt med att skapa en välkomnande men ändå konstnärligt ambitiös atmosfär för alla. Han är kvartettsångare, och tävlar med kvartetten Clubhouse på världsmästarnivå. Atte är också en av Finlands främsta experter på musikstilen barbershop-harmoni, och är en central figur i spridningen av finsk kultur till musikstilens kärnområden, främst i USA och Sverige.

Årets instrumentalist (blåsinstrument): Åsa Gustavsson, Musikinstitutet Kungsvägen

Åsa Gustavsson är en aktiv musiker med lång erfarenhet i branschen både som pedagog och musiker. Åsa spelar i olika orkestrar på fritiden och uppträder själv regelbundet med egna konserter, vilket gör henne till ett viktigt föredöme för elever och kolleger.

Årets instrumentalist (stråkinstrument): Karl-Erik Berg, Solf stråkorkester

Karl-Erik Berg har genom årtionden med stor kunnighet och iver lett sin ensemble Solf stråkorkester. Han har lyckats sprida en inspirerande stämning i orkestern som lockat nya instrumentalister att ansluta sig. Därtill har Berg framgångsrikt höjt standarden på ensemblen.

Årets musikledare för unga (Gunilla Josefssons pris): Victoria Lassander-Sandin, Jeppo Ungdomsorkester

Victoria Lassander-Sandin började spela med Jeppo Ungdomsorkester 1997 i orkesterns nybörjargrupp. Victorias huvudinstrument är oboe och slagverk. Redan läsåret 2006-2007 ledde Victoria nybörjargruppen.  Efter studierna i Helsingfors fortsatte hon att leda nybörjargruppen inom JUO.  Jeppo Ungdomsorkester startar en nybörjargrupp vart tredje år.  På våren samlar Victoria ihop ett gäng blåsare som far ut till skolorna i Nykarleby och informerar om Jeppo Ungdomsorkester. Detta har lett till att JUO har medlemmar från hela Nykarleby, inte bara Jeppo. Det är mycket som ska fungera innan en ny grupp kan starta och Victoria är den som organiserar det hela med hjälp av andra. Victoria har lotsat flera nybörjargrupper in i blåsmusikens värld. När en nybörjargrupp ska spela tillsammans är det inte bara att börja dirigera, utan samspelet i gruppen ska fungera , noterna ska kunna läsas, och musikanterna ska lära sig att följa dirigenten.  Efter tre år är det dags för nybörjargruppen att bli medlemmar i A-gruppen. Utan en engagerad ledare/dirigent  som Victoria skulle steget vara svårare.

Årets funktionär: Dan Häggblom, Wasa Sångargille

Dan Häggblom är en otroligt värdefull resurs för Wasa Sångargille. Han sjunger första bas och har varit medlem i Sångargillet sedan hösten 1997. Dan är en del av WSG:s styrelse, sedan många år, och fungerar som Intendent sedan 2016. Han var ordförande 2000-01, marknadsföringschef 2002-05, Verksamhetsledare 2005-06, sponsoransvarig styrelsemedlem 2007-08. Han sitter också i körens musiknämnd sedan 2016. Dan är också medlem i ekonomiutskottet som nyligen grundats. Som intendent leder han körens konsertutskott och uppgör konsertbudgeter. Han ansvarar också för konserternas ekonomi. Han koordinerar alla våra konserter, bokar alla övnings och konsertutrymmen. Han bokar även alla våra artister och musiker till konserterna och showerna. Utöver dessa uppgifter är Dan även stämledare för första basen och har det musikaliska ansvaret för stämman. Dan fungerar också som reseledare för alla våra körresor. Senaste turné gick av stapeln i januari 2020 när kören framförde sin Show BaRock i Jakobstad och i Helsingfors. Att hitta en mångsysslare och ansvarsfull person som Dan är inte lätt. Dan är tack vare sitt enorma engagemang den bästa kandidaten för att bli årets funktionär.

Årets körsångare i blandad kör delas inte ut i år eftersom ingen nominerades.