Karleby Kammarkör gästade Wien

20.01.2014 kl. 09:14
Kören gjorde en givande resa i december 2013

Karleby Kammarkör sjöng in julen i Wien

Vienna Advent Singing Festival pågår från den 29 november till den 24 december. Fyra dagar i veckan kan man gratis komma till rådhuset i Wien och lyssna till skönsjungande körer från hela världen. Lördagen den 7 december 2013 beträdde Karleby Kammarkör under ledning av vår dirigent Raakel Solvin estraden i  det praktfulla rådhusets festsal.  Övriga medverkande körer den kvällen kom från Vitryssland, Österrike, Tjeckien, Ungern och Jersey Islands. Vienna Hall byggdes åren 1872-1883 och är en av de mest ståtliga monumentalbyggnaderna i Wien. Trots den majestätiska inramningen var stämningen under festivalen lättsam och avslappnad. Folk droppade in från julmarknaden med ytterkläderna på och slog sig ner under de glänsande ljuskronorna för en timme eller två för att lyssna till körernas sångframträdanden. När Karleby Kammarkör uppträdde var salen fylld till sista plats. Det kändes fint att få sjunga för en så talrik publik eftersom det hemma i Karleby ofta är svårt att samla stora åhörarskaror. Kören framförde traditionella advent- och julsånger samt folkliga visor på svenska, finska och tyska. Eftersom festivalen sammanföll med Finlands självständighetsdag sjöng kören också Finlandia. Speciellt Tanzen und Springen, Finlandia och Holy is the Lamb gick hem bland publiken och drog ned stora applåder. 

Julturismen i Wien är betydande och märks mycket tydligt i gatubilden under hela december månad. Julmarknaden i rådhusparken - Christkindlmarkt am Rathausplatz- är den äldsta och mest berömda av julmarknaderna i Wien och samlar tusentals besökare. Människorna vandrar runt med en mugg varm Glühwein eller punsch i handen och flockas kring de upplysta kioskerna. Det var speciellt de fint dekorerade julgransprydnaderna som drog till sig våra kvinnliga koristers intresse. Förutom julmarknader finns det rikligt med konst och historiska sevärdheter i Wien. Trots att vårt hotell, Arcotel Kaiserwasser låg på andra sidan Donau var det lätt att ta sig till Stefansplatz eller Karlsplatz i centrum med metron. Andra nöjde sig med att ta en långpromenad längs med Donau eller njuta av hotellets spa avdelning. 

Festivalen avslutades med en bankett på söndagkväll där dirigenterna fick diplom och deltagarbevis. Alla körer sjöng unisont som avslutning  Europahymnen - Ode an die Freude av Ludvig van Beethoven samt Dona Nobis Pacem, under ledning av dirigent Raakel Solvin. Förutom framträdandet i Vienna hall sjöng Karleby Kammarkör också på seniorboendet Döbling samt i högmässan i den protestantiska kyrkan Hütteldorf Evangelische Trinitatskirche. På alla ställen fick vi mycket beröm för vår samstämmighet och klang. Också våra fina kördräkter väckte uppmärksamhet och beundran i publiken och bland övriga korister. På lördagkväll hade vi möjlighet att avnjuta en smaklig måltid tillsammans med andra festivaldeltagare på vinrestaurangen Spaetrot Bruckberger som låg uppe i bergen i Gumpoldskirche ca en timmes körväg från vårt hotell.

Det är roligt att delta i körfestivaler eftersom man kan knyta kontakter med andra körer runtom i världen. Det går inte att ta miste på den speciella sångarglädjen och gemenskapen som genast infinner sig när körsångare världen över får träffas. Samvaron man upplever på en resa stärker också gemenskapen inom den egna kören och ger inspiration inför nya utmaningar. Vi var alla väldigt nöjda med arrangemangen kring körresan. Allt fungerade enligt tidtabellerna och våra värdar såg till att vi kände oss väl mottagna. Ett speciellt tack vill vi från KK:s sida rikta till vår eminente guide Mr. Kurtulan som lotsade oss runt i Wien och till vår egen reseledare Ms. Lena som gjort ett grundligt förarbete med resan för att allt skulle fungera så bra som möjligt.

Karleby Kammarkör har all orsak att känna sig nöjda och belåtna efter deltagandet i körfestivalen i Wien. Vi välkomnar nya sångare med i kören och siktar redan mot nya uppdrag och äventyr.

Nina Plogman
sekreterare

redaktionen