Samarbete ger österbottnisk gospel

11.09.2017 kl. 12:47
En svag bris vaggar havet till ro ute vid Åminne folkpark under en himmel som är sådär klarblå som himlen endast kan vara mitt på sommaren när inga moln slåss om uppmärksamheten med solen. Brisen ger en knapp svalka åt de som har sökt sig till sommarrestaurangens uteservering för en lunchpizza och kanske en läskande öl. Från restaurangen, som ligger precis invid det kluckande havet, hörs röster – en flerstämmig lovsång som väller ut från festlokalen, breder ut sig över vattnet och får det att dansa i vimplarna vid stranden. Det finns värre saker än att öva körsång i de här förhållandena, och projektkören Bothnia Gospel 100 har valt en makalös scenografi till sin övning.

Jenny Mendelin leder de tre körerna med inlevelse. Foto: Robin Sjöstrand

 

Inne i restaurangens festsal, där övningen pågår för fullt, är det visserligen delade meningar om ifall dörren ska stå öppen, som innebär drag, eller om den ska vara stängd, som innebär värme och kvav luft – den kanske enda nackdelen med en varm och solig dag som denna.
Projektkören Bothnia Gospel är ett samarbete mellan Helsingbykören, Kvevlax sångkör och Singsby sångkör. Det är inte första gången körerna jobbar tillsammans. 
Tidigare har man uppfört bland annat Taube- och 60-talskonserter. Men gospel, det är något helt nytt. På alla sätt och vis.
– Det är ett annat sätt att sjunga. Mera rytmiskt och svängigt. Och dessutom sjunger vi på engelska, säger Annika Glader redan i bilen ut till övningen.

Det är ett taggat gäng som samåker ut till Åminne. Glader, Bengt Beijar och Peter Mattbäck har alla upplevt att projektet är speciellt – och bara det att man väljer att sätta in extraövningar på sommaren visar att det är ett projekt man tror på.
– Vi siktar också på många konserter. Vi ska besöka de största kyrkorna i Österbotten och förhoppningsvis fylla dem, säger Beijar och nämner bland annat Pedersöre kyrka och Lappfjärds kyrka. 

Utöver åtta planerade konserter under hösten, blir det dessutom en USA-turné för projektkören nästa juli. Då är Texas målet, tack vare kontakter som dirigenten för Singsby Sångkör, Jenny Mendelin har där borta.
Någon Texas i juli-hetta är det tack och lov inte på Åminne folkpark, men värmen börjar ändå tära på deltagarna och när övningen bryter för lunch är de flesta nöjda med att få ta in lite mera av den sjögräsdoftande havsvinden på uteserveringen.
Dirigenterna Simon Granlund, från Kvevlax sångkör, och tidigare nämnda Jenny Mendelin har dragit morgonpasset och de sätter sig ner för lunch. 
Snart får de sällskap av Richard Mitts, dirigent för Helsingbykören, som gör dirigenttrion komplett.
– Det funkar egentligen ganska bra med oss tre. Vi har olika ansvarsområden. Jag är organisatören, Simon är tonbildaren och Richard ansvarar för kompet, så vi kompletterar varandra bra, säger Mendelin och tar en klunk av den lokalbryggda öl hon beställde in med lunchen.

Hela projektet var egentligen Mendelins idé från början och föddes mest av tanken på att sjunga i kyrkor – eftersom de har bra akustik och kan ta storpublik.
– Efter det var det naturligt att sjunga något med koppling till kyrkorna och då kom vi in på gospel.
En helt lätt övergång till gospel har det inte varit. Genren har sina rötter i afroamerikansk musik som spirituals och blues. 
Dagens gospelmusik tar dessutom influenser från soul, hip hop och r’n’b, vilket innebär att rytmen är det centrala. Rytmen, gunget, känslan. 
Något som också Beijar, Glader och Mattbäck kom in på under färden till övningen. Enligt dem är det en stor skillnad på att stå och sjunga svenska visor rakt av och att med gung i kroppen, klappar och till och med stampar får en gospelsång att ljuda rätt.
Och så var det ju det här med språket.
– Tyvärr har vi haft ett litet bortfall då vi nu sjunger på engelska. För några blev lite för mycket att öva in både ett nytt sätt att angripa musiken och ett nytt språk, säger Granlund.

Han försäkrar dock att det handlar om en paus för de som inte är med i projektet – det är inte så att de har slutat permanent.
När övningen fortsätter efter lunchpausen har en av de två solisterna som deltar i projektet anslutit sig. Nykarlebybördiga Otto Palmborg är kanske mest känd som sångare i bandet Sven, som legat bland annat på Vegatoppen, och som låtskrivare och producent för Sugar house publishing, med Janne Hyöty i spetsen.
Palmborg har en soulröst som funkar utmärkt till gospel och tillsammans med Barbora Xu står han för de största vokalistpartierna under gospelkonserterna, men också Mendelin och Granlund har solopartier.

Med Palmborg på plats påverkas kören märkbart. Stämmorna blir ljudligare och rakare och när de har en solist att gå efter så blir tonerna träffade och klapparna tajta – något som bådar gott inför höstens konserter.
Att hålla igång ett stort projekt som Bothnia Gospel 100 är inte något dirigenterna gör på egen hand. Talkoarbetet inom körerna är stort.
– Det är endast tack vare alla eldsjälar som vi kan genomföra det här. De har dragit ett stort lass under projektet, säger Mendelin.
 

FAKTA: Konserterna

24.9 Korsholms kyrka

1.10 Lappfjärds kyrka

8.10 Munsala kyrka

15.10 Pedersöre kyrka

22.10 Ylistaro kyrka

Läs mer på Bothnia Gospels webbsida!

Robin Sjöstrand