HSMF har beställt ett storverk

28.01.2016 kl. 22:20

Förbundet fyller 100 år nästa år

Helsingfors sång- och musikförbund firar 100-årsjubileum år 2017. Detta begås med en stor mängd aktiviteter under hela året. Festligheterna kulminerar i en stor jubileumskonsert tillsammans med Helsingfors stadsorkester i slutet av oktober i Musikhuset i Helsingfors.


För att belysa och poängtera den framåtanda och kreativitet det finns hos förbundets medlemsgrupper har man valt att beställa ett nytt, stort kör-orkesterverk. För musiken svarar den unga finlandssvenska tonsättaren Sebastian Hilli. Han rönte senaste år stor framgång i och med segern i den ansedda kompositionstävlingen Toru Takemitsu Composition Award i Tokyo med sitt verk Reachings för orkester. Han är född och uppvuxen i Helsingfors, förtrogen med musikutövningen inom förbundet och en representativ företrädare för den unga generationen finländska tonsättare.


Vilken betydelse har det här uppdraget för dig som ung tonsättare?
- En stor betydelse. Det är inte ofta man bereds tillfälle att skriva för en så här stor uppsättning. Det i sig känns väldigt inspirerande och mycket utmanade.
 

Texten till verket skrivs av den etablerade finlandssvenska skribenten Mårten Westö. Han är en av våra mest prisbelönta författare och han har under sin karriär konsekvent förenat kreativitet och gott språk. Bland hans senaste verk kan nämnas novellsamlingarna En sorts värme och Som du såg mig då samt diktsamlingen Nedslag i hjärtats diktatur.


Vilken upplever du att är den största utmaningen med texten till just det här verket?
- Att ha mod att lämna tillräckligt med utrymme mellan raderna för att överlåta åt åhöraren att reflektera. Mängden text i ett sådant här verk behöver inte nödvändigtvis vara särskilt stor, men just därför måste språket vara desto mer pregnant.

 

Musikverket skrivs för olika körsammansättningar och stor orkester. Detta för att förbundets samtliga 17 körer ska ha möjlighet att medverka och begå ett storslaget jubileum. Sammanlagt förväntas omkring 500 sångare delta i verkets uruppförande den 20 oktober 2017. Dirigent är Leif Segerstam.

I och med denna storsatsning vill HSMF blicka framåt, ta fram ny musik, befrämja modernt konstnärshantverk och uppmuntra medlemsgrupperna att fördomsfritt ta sig an nya och kreativa utmaningar. Förbundet vill genom detta även visa styrkan i att olika aktörer, både amatörer och professionella, förenar sina krafter kring gemensamma satsningar.



Konsert
Fredag 20.10.2017 kl. 19.00 i Musikhuset i Helsingfors
HSMF:s medlemsgrupper
Helsingfors stadsorkester
Leif Segerstam, dirigent


Helsingfors sång- och musikförbund
www.hsmf.sangochmusik.fi – helsingforssmf@gmail.com


 

HåW