Oratoriekören läggs ned

25.02.2015 kl. 10:48
En åländsk kör går i graven

Oratoriekörens på Åland läggs ner.

Ett något oväntat besked når oss i och med meddelandet om att den anrika Oratoriekören på Åland upphör med sin verksamhet och föreningen läggs ned. Kören ger ännu en konsert med The Crucifixion av John Stainer på långfredagen den 3 april kl 18.00 i Saltviks kyrka. Oratoriekören leds då av sin hedersdirigent Kaj-Gustav Sandholm.

Kaj-Gustav, varför upphör oratoriekören?

- Jag startade Oratoriekören på Åland 1978 och lämnade kören 2013. Efter mig har kören inte fått någon ny dirigent varför jag ställt upp med några körsamlingar och musikaftnar. Då det inte har funnits en dirigent så har det ju inte heller funnits någon ordentlig verksamhet. Jag föreslog för styrelsen att vi skulle avsluta Oratoriekörens verksamhet med en konsert. Kören har älskat att sjunga John Stainers The Crucifixion, som vi också spelade in på CD 2013. 40 körsångare har meddelat att de ställer upp på konserten på långfredagen och då ger vi sk. avskedskonsert i Saltviks kyrka där jag för tillfället vikarierar. På detta sätt tycker jag att vi får en ”värdig” avlutning på Oratoriekörens verksamhet.

Sångarunderlag har ju tidigare uppenbarligen funnits så vart har dom tagit vägen nu?

- En del körsångare har börjat i andra körer och en del tycker att de börjar bli gamla. ?Nya projekt kommer säkert fram. Vi har många duktiga och drivande krafter här på Åland.

Är amatörkörsången på nedåtgående på Åland eller är det så att andlig musik inte längre attraherar sångare?

- Amatörsången är inte på nedåtgående på Åland. Många sångare vill vara med i projektkörer.

När jag började med The Crucifixion 2010 så var det många sångare från andra körer som kom med i projektet. Jag tror inte det finns någon rädsla för körsång med andligt innehåll.

HåW