Degerbykör i Frankrike

17.10.2014 kl. 07:21
Degerby Bortblandade kör är aktiv i Degerby och verkar inom Degerby Ungdomsförening.

Degerby Bortblandade kör på körträff i södra Frankrike

Degerby Bortblandade kör, som är en blandad kör, aktiv i Degerby och som verkar i Degerby Ungdomsförenings regi, reste den 25. september i år, till södra Frankrike för att samarbeta med en fransk Gospelkör.

Vi i kören Degerby Bortblandade har märkt att det är mycket inspirerande att samarbeta med körer av olika sångriktningar, och därför beslöt vi oss för att vara i kontakt med en kör i Saint Gaudens, som specialiserat sej på Gospelmusik.

Kören ifråga var entusiastisk över att att ha samarbete med en finländsk kör. Det är rätt sällan det händer att en kör från Finland är beredd att komma till Frankrike för att sjunga och uppträda tillsammans med en lokal kör där.


Avfärd

Torsdagen den 25 september 2014 på morgonen startade vi  tidigt, för att kunna utnyttja även resedagen till att etablera oss i den nya miljön. Vi flög via Munchen till Toulouse där vi blev avhämtade av vår värdkör, Commings' Gospel. Vårt slutmål var  St. Gaudens, en stad ca 90 km söder om Toulouse – vid Pyrenee?nas rand. När vi halvvägs på resan stannade för en pic-nic-lunch, som vi avnjöt tillsammans med en del av värdkörens medlemmar märkte vi att den första stelheten och blygseln var som bortblåst – detta trots att det är inte är så hävt med vår franska och fransmän inte är vana att tala engelska. Musikens språk kunde vi ju alla.

Väl framme i Saint Gaudens (11 000 invånare) etablerade vi oss, dels på hotellet och dels hemma hos medlemmar av värdkören.

Följande dag var dagen då vi kunde se på sevärdheter i staden, t.ex. den gamla kyrkan, St. Pierre från 1100 e.Kr. Vi hade även tillfälle att samöva med värdkören och förbereda oss på den gemensamma konserten i nämnda kyrka senare på kvällen.

 

Konserten

Konserten var en mäktig upplevelse med ca 250 personer i publiken och två körer och en kvartett. Vi bjöd på  uppträdanden, tillsammans och enskilt. Körerna och kvartetten bjöd publiken på en spännande blandling av Degerby Bortblandades nordisk folkmusik, Comminges' Gospelmusik och kvartetten BBOP blandning av gammal folkmusik från Pyreneerna, Gospel och egen komposition. Detta var en mycket intressant och uppfriskande blandning av sångstilar, och ett exempel på ett fruktbart samarbete mellan två regioner i Europa, som trots olika språk och kulturer kan förenas i en gemensam konsert. Det var någonting som publiken hörbart uppskattade.

Framgången här inspirerade oss alla att komma överens om en fortsättning på samarbetet genom att de franska körerna gör ett svarsbesök redan inkommande sommar 2015. Den 28  augusti nästa år hålls en motsvarande konsert i Ingå kyrka kan vi redan nu berätta.

Efter denna upplivande konsert återstod att runda av det förlängda veckoslutet med utfärd till trakterna i landskapet Comminges i norra Pyreneerna, med sight seeing, samkväm och vandring på programmet.

Efter ett intensivt och givande veckoslut var återresan på söndag på vårt program och körmedlemmarna var ännu en sångupplevelse rikare.

Vi hälsar er, läsare hjärtligt välkomna till Ingå kyrka inkommande augusti på en intressant och givande konsert!

 

Mikael Schönberg
Degerby Bortblandade kör

Resonans redaktion